Utbyteskorrespondenterna

En blogg om att vara utbytesstudent runt om i världen.

tisdag 19 februari 2008

Dubbla kärleksdagar i Japan


Efter flera veckors kapprustning är Tokyo dränkt i hjärtan och rosa fluff. Japanerna lägger miljarder yen på firandet av Alla Hjärtans Dag och den egna uppfinningen "White Day". Samtidigt är Japan väldigt traditionsbundet när det gäller förhållanden, skriver Hannah Gustafsson, utbytesstudent i Tokyo.



Sedan jag kom hit i början på januari har det pågått en kapprustning mellan varuhus, butiker och chokladtillverkare som senaste veckan kulminerat i att hela Tokyo dränkts i hjärtan och rosa fluff. Ingen kan ha missat att det är Alla Hjärtans Dag, den första av Japans två kärleksdagar. Marknadsförarna har nämligen lyckats maximera nyttan av kärlekstörst genom att kvinnorna ger choklad till männen den 14 februari för att sedan få tillbaka en ännu dyrare present på White Day den 15 mars. Dubbel lycka eller dubbel ångest, välj själv.


Även om jag tror att korrelationen mellan lyckliga förhållanden och chokladaskar är hyfsat låg är detta ett utmärkt tillfälle att tänka närmare på japanernas inställning till tvåsamhet. På många sätt är Japan långt mer framskridet än Sverige; här finns teknik vi bara kan drömma om i Sverige och snudd på varje Japan vet redan nu hur man kombinerar den kommande säsongens nyckelplagg till perfektion. Om man inte gräver djupare är det lätt att glömma bort att Japan är ett land där mycket fortfarande är väldigt traditionsbundet, särskilt när det gäller förhållanden.
Trots att mina japanska kurskamrater på MBA-programmet börjar närma sig 30 bor de flesta som ännu inte har en ring på fingret kvar hemma hos sina föräldrar. Lägenheterna är i regel små och rispappersväggar är inte ovanligt. Man tar inte hem en pojk- eller flickvän till föräldrarna förrän det är dags att gifta sig. Ett ur svenska ögon normalt förhållande är alltså otänkbart för många unga vuxna i Japan.


En liten del av lösningen heter love hotels. I nattklubbsdistrikten finns det mängder att välja på, men även i finare delar av staden kan man hitta dessa inrättningar. Rummen kan hyras över natten men det vanligaste är att checka in för en två timmar lång "Rest" valfri tid på dygnet. För oss kanske det låter som ett lite suspekt alternativ, men här är det en enkel lösning på ett problem som uppstår på grund av traditioner och platsbrist.


I samma anda diskuterade vi den sjunkande nativiteten under dagens lektion i Japanese Business Environment. Enligt de japanska studenterna är det största problemet att många inte tycker det är värt kostnaderna att gifta sig, skaffa familj och eget boende när man istället kan jobba och göra karriär. Trots det spenderas miljarder yen på choklad, middagar och love hotels under Alla Hjärtans Dag och White Day. Kanske finns det hopp?


Hannah Gustafsson

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida