Utbyteskorrespondenterna

En blogg om att vara utbytesstudent runt om i världen.

tisdag 4 mars 2008

Pappa Putin utlovar stabilitet


Mina vänner på Moskvas universitet för internationella relationer refererar ofta till politiker som korrupta och ohederliga. Det breda stödet för Vladimir Putin och hans parti Enade Ryssland verkar främst komma ur rädslan för en återgång till nittiotalets kaos, skriver Gustaf Winstrand, utbytesstudent i Moskva.


Det finns inslag av fatalism och uppgivenhet hos moskoviterna, men emellanåt även en stark och förväntansfull framtidstro. Ryssland har förändrats i våldsam takt och befinner sig ännu i något slags fas av anpassning till det nya systemet, kapitalismen.


Många av mina ryska bekanta drar sig för att prata politik, men ibland får jag chansen att höra deras tankar om läget i landet. Mitt tydligaste intryck av ryssarnas relation till politik är hur deras minnen av nittiotalet alltid finns med som en jämförelse. Det var en mycket svår tid, traumatisk för många. Enorma klassklyftor uppstod över en natt och det mått av tillit som tidigare funnits i sovjetsamhället raserades i förvirringen och inflationen. I ett land där staten tidigare hade tagit stor plats i människors liv var man plötsligt tvungen att klara sig på egen hand. Pensioner och löner uteblev, energi- och boendepriser steg kraftigt.


Med detta i minnet önskar sig somliga Sovjet tillbaka, men efter de år av tillväxt och stabilitet under Vladimir Putins tid vid makten vågar allt fler tro på Det Nya Ryssland och dess comeback i världspolitiken.


Jag hör ofta ryssar referera till politiker som korrupta och ohederliga. "De är skurkar", säger min statsvetarstuderande kompis om ledamöterna i duman. "De är affärsmän som använder makten för att tjäna pengar". Även president Putin kritiseras bland mina vänner på Moskvas universitet för internationella relationer. De litar lika lite på honom som på andra politiker men mediebilden av presidenten är enbart positiv och han har ett genuint stöd i landet. Att han gjort inskränkningar i människors rättigheter och knappast tillåter någon opposition känner de flesta till.


Det breda stödet för Vladimir Putin och hans parti Enade Ryssland verkar främst komma ur rädslan för en återgång till nittiotalets kaos.


Sedan presidenten i december gick ut med sitt stöd för Dmitrij Medvedev som presidentkandidat har denne fått allt större plats i medierna, och Putin själv allt mindre. I början av mars hålls presidentval i Ryssland. Utgången är given. Den populäre Medvedev avstår från debatter men syns på besök i skolor, på sjukhus eller i industrin. Stegvis tar han över den image av nationens trygge ledare som Putin byggt upp kring sin person. Själv lovar Putin att stanna kvar vid Medvedevs sida som premiärminister. I tv beskrivs ledarduon ha ett förhållande likt far och son, och med dem vid makten ska ingen ryss behöva oroa sig för att nittiotalet återvänder. Pappa Putin utlovar stabilitet och tackar i tysthet det höga oljepriset för Rysslands kraftiga tillväxt.


Gustaf Winstrand

1 kommentarer:

Klockan 6 mars 2008 kl. 21:54 , Anonymous Anonym sa...

раше пиздец, никаких перспектив в этой ебаной стране
молодые, делайте ноги отсюда, пока не поздно

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida